Descripció del projecte
Projecte d’intervenció patrimonial / 2006 / Forès
L’església de Sant Miquel de Forès fou originàriament d’una sola nau tancada per un absis semicircular i cobert per una volta de canó apuntat. L’absis desapareix en època indeterminada. A la nau primitiva s’hi obriren, al llarg dels segle XIV dues capelles laterals constituint una mena de creuer. En una d’elles es va bastir una nova porta, la de les dones. També es bastí, sobre unes d’aquestes capelles un campanar que fou ampliat a finals del segle XIX amb un tram superior.
El portal originari es conserva a la façana sud de l’edifici, estructurat per tres arquivoltes semicirculars que neixen de tres capitells a banda i banda. La Nau va coberta per una volta de canó apuntat que neix d’una imposta que ara sols es conserva en algunes zones de la nau. Cal destacar la finestra espitllera que s’obrí en el mur del fons i que il·lumina el cor.
L’any 1879 l’arquitecte diocesà de Tarragona Ramon Salas feu un projecte de reforma proposant l’ampliació del campanar medieval, el canvi d’orientació de la funcionalitat litúrgica de la nau (nou accés pel presbiteri i situació del nou presbiteri en el lloc del cor existent) i una nova porta d’accés amb cancell i cor superior en el lloc de l’absis romànic. Aquesta proposta sols es porta a terme amb l’ampliació del campanar i fa suposar que coincideix amb l’època de l’enderroc de l’absis romànic per a poder situar el nou accés proposat en aquest projecte.
La proposta actual ha consistit en l’ordenació de les cobertes ampliades posteriorment a la construcció inicial, per tal de recuperar la traça de la coberta a dues vessants romànica. S’ha realitzat la reconstrucció de l’absis romànic, identificable per les traces del fonament original i l’arrancada de la seva volta sobre el mur de la capçalera de la nau.
Es proposa la intervenció a les façanes amb la neteja de fongs i vegetació, rejuntat de les juntes i recuperació amb pedra natural els buits que han provocat edificacions adossades, ara ja inexistents, al llarg de la seva història. La intervenció té cura de deixar aquelles traces sobre la pedra que permetin una lectura del que ha succeït en l’edifici al llarg de la història.