Descripció del projecte
El Pla Director és un document històric, científic i tècnic que analitza íntegrament el Conjunt Catedralici de Tarragona en els seus diferents aspectes de testimoniatge de la fe cristiana, testimoniatge de la història i testimoniatge de l’arquitectura, per donar resposta als problemes d’ús, de conservació i d’adequació de l’edifici a noves funcions i tecnologies.
La Catedral de Tarragona com a edifici arquitectònic presenta successives etapes de construcció, des del S. XII (sobre restes del temple romà) fins a l’actualitat, aportant al Conjunt Catedralici el missatge cultural i el sistema constructiu de cada moment, manifestant-se en els seus espais l’evolució estètica pròpia dels diferents processos creatius en la història de l’arquitectura.
Objectius
En l’arrel d’aquesta evolució hi ha dos factors fonamentals: la resposta tecnològica i artística de cada època a les necessitats d’una bona conservació de la fàbrica i les seves estructures, i l’adequació als nous usos i celebracions litúrgiques. Això ha permès mantenir permanentment la Catedral viva i útil per a la seva funció social i religiosa. Els dos factors vigents al llarg de la seva història, necessitats d’ús i sistemes constructius, s’han tingut presents en la redacció del Pla Director i seran la base per a qualsevol intervenció futura que aquest determini o reguli, donant resposta a la bona conservació de la fàbrica amb sistemes constructius adequats i adaptant els espais existents als usos i funcions actuals.
Un criteri bàsic en la redacció del Pla Director ha estat el fet d’aconseguir una visió global de tot el Conjunt Catedralici, des dels diferents aspectes històrics i artístics fins a l’evolució dels processos constructius al llarg del temps, dels sistemes estructurals, de la conservació mediambientals i d’instal·lacions, per poder diagnosticar en cada cas la millor proposta de conservació i d’ús coherent amb totes les parts.