Descripció del projecte
Projecte d’intervenció patrimonial / 2009 / Vandellòs
El que ha donat renom internacional a Ca la Torre han estat les diverses generacions dels seus propietaris amb remarcables aportacions a la medicina, iniciada per Salvador Gil Vernet nascut a Vandellòs l’any 1892. Ca la Torre es una construcció medieval transformada al llarg del temps. La planta baixa de l’antic habitatge amb sales d’estar, menjador, cuina i serveis s’ha transformat en un espai d’informació turística i centre d’interpretació de la història local. S’ha conservat l’antiga bodega i l’estança del personal de servei com a record del seu passat. La planta primera amb la sala central donant a les dependències destinades a dormitoris i la solana posterior s’ha rehabilitat per a arxiu històric municipal, petita sala d’actes i centre d’interpretació històrica.
L’accés a la Torre es realitza des d’aquesta planta amb una passarel·la en voladís que manifesta la seva vocació defensiva exempta de les edificacions adjacents. A les antigues golfes s’hi allotja un despatx de la regidoria de cultura, la sala de consulta de l’arxiu i espais polivalents. S’han restaurat les façanes amb voluntat de recuperar la imatge de l’antiga casa pairal. Les obertures de la façana lateral davant la Torre permeten una relació visual de l’interior de la casa amb la Torre. La façana posterior manté la imatge de l’antiga casa d’estiu de la família Gil-Vernet.
Entre la Torre i l’edifici donant a la plaça, i des de la porta de la tanca del carrer posterior s’entra al jardí de la casa, un nou espai públic que conserva l’ambient recollit i tranquil de l’antic jardí. Els antics espais productius dedicats a magatzem agrícola i animals adossats a la mitgera nord es transformen en un edifici per instal·lacions de climatització i capacitat per allotjar activitats culturals i de lleure.
Les actuacions que s’hi han realitzat són: reforços estructurals de murs i sostres, obertura de passos d’instal·lacions i implantació de nous sistemes constructius i detalls arquitectònics que permetin complir el nou pla funcional. S’han realitzat amb uns criteris d’aturar la progressiva degradació de l’edifici, mantenir les parts de valor patrimonial encara utilitzables, identificar les noves parts construïdes de les antigues amb un llenguatge arquitectònic propi, transformar els antics espais agrícoles en un nou espai per la cultura i el lleure, respectar l’escala domèstica del jardí de la família Gil-Vernet per a lleure dels vianants i conservar la capacitat evocadora del seu passat.