Descripció del projecte
Pla director i projecte d’intervenció patrimonial / 2008 / Alcover
L’any 2005 es redacta el Pla Director de Restauració de l’esgésia Parroquial d’Alcover amb un estudi global que contempla tots els factors que determinen la seva funcionalitat (ús religiós, símbol social i valor cultural), la seva història, l’urbanisme de la vila, la seva evolució constructiva i l’anàlisi del seu estat de conservació amb un Pla d’Etapes d’actuació.
Entre els anys 2007 i 2008 es realitza la Primera Etapa: la recuperació de la coberta de la nau i del campanar. L’intervenció té en compte la superposició de les diferents arquitectures al llarg de la història del monument, el seu significat religiós, el paisatge particular que l’edifici crea al seu entorn i la imatge històrica del campanar inacabat en la memòria col·lectiva de la ciutadania.
Els treballs han permès conservar la coberta actual de la nau construïda entre els anys 1761 i 1769, i mantenir la inicial situada sobre les voltes de la nau de finals del segle XVI del mestre d’obres Joan Munter. Aquesta superposició de les dues cobertes permet visitar el magnífic espai situat entre les dues amb un recorregut que mostra els diferents nivells arqueològics de l’edifici. El campanar inacabat, fruit de l’ensulsiada produïda el 29 de gener de 1795 per causes no aclarides i la reconstrucció parcial finalitzada en 1803 s’ha rehabilitat amb una nova coberta diferenciada de la fàbrica original, protegint els elements arquitectònics inacabats i millorant la sonoritat musical de les campanes.
La intervenció pretén valorar aquest suggeridor espai habitable sobre les voltes de la nau, oferir una lectura clara de la superposició d’etapes en la història del monument i crear un recorregut turístic amb accés des de l’escala del campanar i sortida per l’escala de caragol lateral de la capçalera. Per habilitar aquest recorregut ha estat necessari millorar l’accés des del campanar, situar una passarel·la penjada sobre l’espai interior de la torre i assenyalar amb un paviment de pedra natural a manera de catifa, un camí il·luminat en l’espai existent entre la coberta i el extradós de les voltes.
El campanar inacabat és un dels elements més emblemàtics de la memòria col•lectiva d’Alcover. L’important volum del temple visible des de molts punts de la població i els seus voltants, queda coronat per un campanar que transforma la seva planta quadrada en octogonal amb un primer pis inacabat que manifestava abans de la seva restauració, una imatge d’arquitectura mutilada, com una resta arqueològica en permanent estat de degradació. En aquest pis se situaven les campanes col•locades en les finestres sense protecció a la intempèrie abans de la seva restauració.
La intervenció actual ha permès recuperar espais oblidats de gran interès a l’interior del campanar, un gran espai de planta quadrada, la sala superior del rellotge i la planta de les campanes sense coberta. Per protegir tot el conjunt i millorar la sonoritat de les campanes, s’ha proposat una coberta lleugera superposada a la fàbrica existent definida com una arquitectura inacabada, configurant una caixa de ressonància i mantenint una lectura clara de la seva història constructiva.
Entre els anys 2009 i 2010 es va dur a terme la Segona Etapa amb la rehabilitació de les cobertes de les capelles laterals i façanes superiors de la nau, amb la recuperació del color i la textura de l’estuc de les façanes superiors. Els passos sota aquestes cobertes, permeten un interessant recorregut a través de l’espai entre aquestes cobertes i la volta de les capelles laterals, des de l’escala de la capçalera i els accessos interiors del campanar.
Aquesta “recuperació d’espais” possibilita la comprensió del monument en la seva globalitat i posar de manifest el model de nau única amb capelles laterals entre contraforts i capçalera poligonal de l’església d’Alcover, considerada per les seves similituds amb altres esglésies renaixentistes de les comarques de Tarragona, com l’inici de la creació de l’anomenada “escola del Camp”.