Descripció del projecte
L’antic beateri de Sant Domènec és un espai carregat de significats a través dels usos que en aquests es donen. Reconèixer i tenir present aquests usos i significats és una qualitat necessària dels espais conservats i remodelats per a que els seus usuaris i els grups socials que s’hi relacionen puguin identificar-s’hi i, d’aquesta forma, aquests espais puguin arribar a ser reconeguts com a “propis”, vinculats amb la identitat del lloc, de les persones i de la ciutat. Des d’aquest punt de vista, la rehabilitació proposada té una càrrega conceptual vinculada a la seva història.
Sota la clara perspectiva de que la ciutat és lloc, espai de la memòria col·lectiva on es manifesta la relació singular entre la realitat social i les construccions que la conformen, la remodelació de l’edifici pels nous usos proposats planteja la conservació de les traces bàsiques que el configuren i la preservació dels seus valors patrimonials amb les següents propostes:
- La continuïtat visual de la façana del Fòrum provincial més enllà de la façana sud de l’edifici, amb una transparència visual a través de la nova façana i del pati interior creat a la planta del nivell.
- La pervivència del nivell del paviment del pòrtic del Fòrum sobre les restes arqueològiques a conservar i l’alçada de la seva columnata assenyalada en la paret mitgera del pati, del que emergeixen el perfil del mur rehabilitat dels edificis contigus, imatge de la ciutat medieval construïda sobre l’urbanisme romà.
- La recuperació visual en tota l’alçada del primer pis del Fòrum, en la seva part interior, alliberant-lo en el seu mur de tancament dels forjats de les tres plantes de l’antic beateri que actualment s’hi sustenten.
La conversió de l’àmbit del pòrtic del recinte del Fòrum en tota la seva amplada es recupera com a espai públic, amb un ús diferenciat de la resta de l’edifici. L’antic espai monumental romà és ara plaça pública i lloc de trobada. L’espai públic proposat està lligat conceptualment amb la Plaça del Pallol, que podria ser remodelada per millorar tant urbanísticament com conceptualment l’entorn, permetent una millor interpretació de l’espai lliure porticat de l’Antic Fòrum Provincial. La nova remodelació funcional i volumètrica proposada articula i posa en valor les juxtaposicions de les diferents escales i arquitectures entre les parts medievals de l’edifici que donen façana a la Plaça Pallol i les romanes ortogonals a les anteriors seguint la traça del Fòrum provincial.