Descripció del projecte
Planejament i intervenció patrimonial / 2006 / Altura
El Santuari de la Cueva Santa es situa en un paratge natural a 850 msnm, dins la zona d’influència del Pla d’Ordenació de Recursos Naturals de Serra Calderona. De gran riquesa paisatgística, històrica, arquitectònica i espiritual, forma part de la memòria col·lectiva des de fa segles, i al seu cor s’hi troba la gruta natural acondicionada com Santuari marià.
Davant el seu envelliment progressiu el Patronat de la Cueva Santa promou la redacció del Pla Director de Restauració del conjunt, amb la voluntat d’iniciar una recuperació integral del Santuari i el seu entorn, donant resposta als reptes socials, culturals i espirituals de la societat actual.
Durant el pontificat del Bisbe Gilabert Martí al segle XVI es descobreix la imatge de la Virgen a la Cueva, anomenada del Latonero. Les primeres dades escrites sobre el lloc apareixen al segle XVII, quan la cova i el seu entorn estan constituits com a santuari de culte marià.
La major part de les construccions realitzades es van dur a terme a la primera meitat del segle XVII: la sala de la Capella, accessos i l’hostatgeria per alberg de pelegrins. En temps del bisbe Juan Bautista Pellicer hi ha una gran devoció al santuari. L’any 1645 es contrueixen les escales a la cova, les capelles de la Comunió i del Sant Crist a càrrec del mestre d’obres Rafael Alcahín i la visura de l’arquitecte Juan Ambuesa.
El Santuari de la Cueva Santa engloba la santa cova com a punt final de les romeries, l’entorn paisatgístic, edificis religiosos destinats al culta, l’hostatgeria de pelegrins, edificis de serveis i els recorreguts processionals del Via Crucis i del Calvari. L’objectiu prioritari del Pla Director és remodelar el conjunt edificat i l’entorn natural de l’àrea de la Cova Santa per a recollir les necessitats actuals i futures del Santuari i poder destinar-lo als usos definits en la Pastoral del Santuari.
La preservació dels valors d’interès històric, arquitectònic, espeleològic i etnològic del conjunt es considera de gran importància per a protegir l’herència del passat i restaurar la seva arquitectura sense modificar la seva estructura genètica. Es proposa la urbanització de l’entorn immediat del Santuari, la restauració dels edificis històrics i la creació de nous edificis per a romers, centres d’acollida i serveis generals, amb un gran respecte amb el medi natural i un diàleg entre el passat i el present.
El programa definit al Pla Director proposa dur a terme la recuperació integral del Santuari de forma racional, amb una correcta gestió dels recursos econòmics disponibles a cada moment. La restauració del Santuari de la Cova Santa vol garantir i millorar el seu estat de conservació, l’ús, el significat i la seva estima social dins la societat. En definitiva l’especifitat del patrimoni arquitectònic, cultural, religiós i natural.